Dom starejših občanov Ljubljana, Moste - Polje

    Ob sotočju 9, 1000 Ljubljana
    T: 01 / 58 43 700
    E: info@dso-moste.si

06.09.2017 Izlet na Gorenjsko

V sredo 6. septembra ob pol devetih smo se z varovanci Doma  starejših občanov Ljubljana-Moste-Polje odpravili na izlet. Poleg direktorice, delovne terapevtke, medicinske sestre, fizioterapevtke in varovancev, smo se izletu pridružile tudi štiri prostovoljke, eno od varovank pa je spremljal sin. Vodstvo izleta je prevzela direktorica doma, ki nam je med potjo do potankosti opisala značilnosti krajev, zgodovino dogodkov, že na samem začetku poti pa nas je prijetno presenetila še s sodelavko Tatjano, ki se nam je pridružila v Šiški. Pot nas je vodila na Brezje, kjer so se nekateri udeležili maše, nekateri smo se sprehodili po bližnji okolici,  po maši pa je bil možen tudi ogled notranjost bazilike Marije Pomagaj.

1.jpg2.jpg

Zunaj je bilo hladno, a je kmalu posijalo sonce, ki nas je ogrelo in spremljalo vse do vrnitve domov. Po ogledu bazilike je sledila skupinska fotografija,

 3.jpg

nato pa malica ob bližnjem lokalu, ki so jo pripravili v Domu. Posladkali smo se s štrudljem, tortico, popili kavo ali sok in se odpravili naprej, novim dogodivščinam naproti.

Naslednji postanek je bil v Kranju. Izstopili smo v centru pred hotelom Creina, se napotili čez cesto, se ustavili pred značilno stavbo nekdanjih prostorov Globusa nasproti Creine s fasado iz železa, ki je že od vsega začetka neobdelana in obdana z rjo. V njej se danes nahaja tudi nova mestna knjižnica. Nato smo se razdelili v dve skupini, prva je odšla desno, do Prešernovega gaja, druga pa v središče Kranja, kjer smo se ji ostali pridružili kasneje. V Prešernovem gaju ob grobu našega pesnika smo obujali spomine, recitirali njegove verze in spoznali, da so spomini nanj še zelo živi.

4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg

Ko smo se podali v središče Kranja, smo se prepričali, da opis Kranja: mesto krasijo meščanske hiše, čudovito oblikovane ulice, dvorci, cerkve in hiše z arhitekturno bogato okrašenimi pročelji ter dvorišči, resnično drži.

8.jpg

Ko smo dohiteli drugo skupino, smo se pred hotelom Evropa posladkali s sladoledom in malo odpočili, nato pa nadaljevali pod do razgledišča Pungart. Med potjo smo se ustavili ob Plečnikovem stopnišču in vodnjaku z arkadami.

9.jpg

Na razgledni ploščadi nad kanjonom reke Kokre in preko bližnjega obzidja smo se prepustili razgledu Kranja in okolice pod nami.

10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg

Varovanci so pot premagovali strumno, bili že nekoliko utrujeni, a veseli in razpoloženi.

Vračali smo se po isti poti, nadaljevali mimo Prešernovega gledališča, kjer stoji na svetu največji kip Franceta Prešerna,

 14.jpg

 visok 5 metrov.

Pot nas je vodila dalje do središča, kjer nas je čakal avtobus in nas popeljal na Šmarjetno goro, priljubljeno razgledno točko nad Kranjem, z n. v. 646 m in čudovitim razgledom na Kranj in okolico.

15.jpg16.jpg

Utrujeni in dobre volje smo se okrepčali s kosilom, se posladkali s sadno kupo, popili kavico, poklepetali in ponovno napolnili baterije, nato pa krenili nazaj proti domu. V Ljubljano smo prispeli po 18 uri, se zahvalili šoferju za srečno vožnjo in si  obljubili, da se spet srečamo.

 

Ljubljana, 10. 9. 2017

 

Zapis in fotografije: Antonija Jereb